Latest news (in Danish):

10.10.09 » Opsummering af golfsæsonen 2009.

Greetings earthlings

Den ene dag tager den anden, og nu er vi i oktober. Golfen er arkiveret lodret for de næste par måneder og jeg bruger istedet al min fritid og energi på havearbejde, både i vores sommerhus og i vores nye have på Højbjergparken 31. Det går stærkt fremad og begynder så småt at tage form i forhold til Sachas ofte reviderede haveplan.


En smuk efterårshimmel over Storebælt

Som jeg ser det, så kan jeg fokusere på golfen næste sæson, i langt højere grad end jeg har været i stand til i år. Dette kan kun lade sig gøre hvis jeg har mit bagland på plads, dvs. en brugbar terasse, en færdiganlagt have og så videre. Så hvad jeg ofrer nu kommer tifold tilbage næste år, hvor jeg agter at træne og spille mere intensivt og målrettet end nogensinde. Dette inkluderer deltagelse i alle de ranglisteturneringer jeg har mulighed for samt træning, træning og træning.

Evaluering af 2009
Efter min selvvalgte sæsonafslutning i forbindelse med Tirsdagsklubbens afslutning d. 8. september, så må det være på tide at gøre status over sæson 2009.

Jeg havde efter afslutning af 2008 sæsonen sat mig en række mål for 2009.
For det første skulle jeg bryde "handicap 4 forbandelsen". Det lykkedes desværre ikke i år, men det skyldes udelukkende én ting: At mine runder i Tirsdagsklubben ikke har været tællende. Det ændrer sig til næste sæson, hvor runderne nu bliver officielle under Golfbox og dermed tællende til handicap regulering. Havde dette været gældende i år, så havde jeg nu ligget i handicap 3,8 istedet for de 4,5 som er tilfældet.
Jeg er ser derfor positivt for muligheden for at komme ned i handicap næste sæson.

En anden af mine målsætninger for 2009 var deltagelse i diverse ranglisteturneringer. Det mål har jeg ikke rigtig levet op til. Der er desværre ganske få ranglisteturneringer i Danmark som giver adgang for spillere over handicap 4,4.
Det blev kun til deltagelse i én enkelt ranglisteturnering, Eremitagepokalen i Københavns Golfklub, med en lidet prangende delt 29. plads til følge.
Jeg er dog optimistisk med henblik på næste sæson. Muligheden for regulering i de ugentlig Tirsdagsrunder burde give mig en chance for at komme tilstrækkeligt ned i handicap til at kunne deltage i DGU's Royal Challenger turneringer. Derudover vil jeg tilmelde mig Hillerød Pokalen, Mølleå Open samt Mågepokalen i Holbæk. Såfremt jeg kan komme ind i nogle af disse turneringer, så vil målsætningen være at klare cuttet.
Slutteligt vil jeg igen næste år tilmelde mig Eremitagepokalen, hvor målsætningen denne gang vil være en TOP10 placering.

Årets sæson for GTS i Danmarksturneringen var ikke nogen synderlig succes for mig. Min målsætning fejlede, i det at jeg ikke var i stand til at spille mig på andetholdet, og jeg måtte derfor tage til takke med rollen som 2. single på tredjeholdet. Efter at have tabt årets første match på hul 18, da min modstander holede fra 8-10 meter, så vandt jeg dog mine resterende 5 kampe ganske suverænt. Desværre var det ikke nok til at redde holdet, som rykkede ned fra 4. division.
Det er endnu meget usikkert hvad der kommer til at ske med GTS i næste sæson, da der arbejdes på højtryk for at skaffe sponsorer til at drive GTS videre i 2010. Hvilken model det ender med, og hvor mange hold der tilmeldes Danmarksturneringen i næste sæson, vides ikke før tidligst november. Jeg vil naturligvis vende tilbage med noget information til den tid.

I lighed med sidste år har jeg først statistik over mine golfrunder. I år har jeg ført statistik for både mine runder i Korsør og for alle mine runder rundt omkring i det danske land. Det relevante sammenligningsgrundlag er dog mine runder i Korsør.For at sammenligne med sidste sæsons statistikker har jeg opsat en lille tabel. Som optakt til sæson 2009 var mine fokuspunkter at forbedre scrambling, sandsaves og putts pr. runde. Samtidig skulle jeg bibeholde det høje antal fairway hits og øge greens i regulation.

2008

2009

Rundegennemsnit

77,2

76,8

Putts pr. runde

32,2

32,6

Putts pr. GIR

1,94

1,90

3-putts pr. runde

1,25

1,63

Fairway hits

75%

72%

Greens i regulation

59%

65%

Scrambles

38%

46%

Sandsaves

19%

35%

Birdies pr. runde

2,0

2,3

Bogeys pr. runde

5,2

4,1

Værre pr. runde

0,5

1,0


Som det kan ses er scrambling og sandsaves øget. Desværre er min putting stort set uændret siden sidste år; det totale antal putts pr. runde er steget, mens antallet af putts pr. GIR er faldet lidt. Dette betyder direkte oversat at jeg har været bedre til at hole mine birdieforsøg i år, men samtidig har lavet flere tre-putt.
Jeg er tilfreds med at mit scoregennemsnit er faldet til +3,8 (hvilket ironisk nok også havde været mit handicap pt. hvis Tirsdagsrunderne havde været tællende). Derudover er jeg meget tilfreds med at det er lykkedes mig at bibeholde det høje antal fairwayhits og forbedret antal greentræf.

For sjov skyld har jeg taget Søren Kjeldsens statistik for 2009 og sammenlignet mig med:

Søren

Lars

Rundegennemsnit

70,8

76,8

Putts pr. runde

28,8

32,6

Putts pr. GIR

1,76

1,90

Fairway hits

63%

72%

Greens i regulation

68%

65%

Sandsaves

52%

35%

Den helt store forskel er puttning, her bruger jeg simpelthen for mange slag. Er det så fordi jeg er for dårlig til at putte eller fordi jeg ikke slår den tæt nok på? For at svare på det har jeg ført en udvidet statistik i nogle af mine runder i år, hvilket har givet mig følgende information:

Først en oversigt hvor tæt jeg slår bolden til pinden (afstand), fordelt på forskellige afstandsintervaller (længde). Tallene tæller kun for de tilfælde hvor jeg har ramt green. Derfor kan jeg heller ikke sammenligne med PGA Tour stats, da de tæller afstanden til pinden uanset om bolden landede på green eller ej.

Længde (m)

Afstand (m)

45-70

3,8

71-90

4,3

91-115

6,4

116-140

6,5

141-160

4,6

161-180

8,5

Dernæst en oversigt over hvor mange putts jeg holer fra forskellige afstande. Her er udelukkende snakke om birdieputts eller par-savers, dvs. 1-putts efter approachslag eller indspil.
Til sammenligning har jeg inkluderet 2009 statistik fra Hr. Woods

Lars

Tiger

Afstand (m)

Holet (%)

Holet (%)

0 - 1

100

98

1 - 1,5

63

98

1,5 - 3

54

62

3 - 4,5

13

31

4,5 - 6

7

16

Over 6

11

10

Slet ikke så dårligt som jeg frygtede. Hvis jeg skal vælge ét sted, hvor der skal ydes en særlig træningsindsats næste år, så må det være på de svære testere fra 1 - 1,5 meters afstand. Generelt ville det heller ikke gøre mig noget, hvis jeg kunne forbedre min putting fra 1,5 - 6 meters afstand, som er den afstand hvor jeg forventer at kunne hole fra, og som jeg oftest står overfor.
Hvis man kigger på statistikken over mine approachslag, så står jeg typisk med birdiechancer fra 4-6 meters afstand. Forhåbentlig kan jeg minimere den afstand med en fokuseret træningsindsats på indspil fra 50-120 meter næste år, men en ligeledes fokuseret indsats på puttingreen med træning fra 4-6 meters distancen ville nok ikke være nogen dårlig idé.

Statistikken fra min 2009 sæson kan hentes her og en skabelon for 2010 kan hentes her. Der kræves Office2007 og macros enabled.

Tilbage for en kort bemærkning
I dag var jeg ude og slå en spand bolde for første gang i lang tid. Jeg prøvede at tage nogle af mine svingtanker med mig på range; primært at holde svingcentret i ro, og derudover at komme igennem bolden med hofter og krop i gennemsvinget, istedet for at blive fanget tilbage bag bolden.


Klik på billedet for at starte filmen.

På samme tidspunkt sidste år lavede jeg en lignende sving analyse, hvor jeg nåede frem til behovet for at holde venstre knæ på plads i tilbagesvinget, samt at "knække" mere i håndleddene med et større tilbagesving som følge.
For at sammenligne de to sving har jeg sat dem op imod hinanden.


2008 til venstre og 2009 til højre.

So far, so good. Det går fremad, men knæet kollapser stadig lidt indad på toppen af tilbagesvinget. Jo mere jeg kan holde det på plads, jo større opspænding vil jeg få i svinget - hvilket i sidste ende vil give mere længde.
Mon ikke jeg kan få de sidste detaljer på plads henover vinteren, og dermed brage ind i 2010 stærkere end nogensinde :o)


Tak for denne gang - Lars

Kommentarer

     

Sneak peaks:

 

Have

a

peak

at

my

artwork

"When I was a boy of fourteen, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be twenty-one, I was astonished by how much he'd learned in seven years."
- Mark Twain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyhedsarkiv:


» Klik her for at se arkiverede nyheder.

Folsberg.dk © 2006 • Lars Folsberg • lars@folsberg.dk