30.11.2009 » Øjenoperation, digital kunst og golf.

Så gik der en søreme igen en rum tid før der kom nyt her på siden. Men men, det har sin logiske forklaring. For det første blev jeg laseropereret i øjnene og måtte bruge en rum tid på at restituere. For det andet ville jeg vente til der var afholdt spillermøde i Golfteam Storebælt med henblik på 2010.

Øjenoperationen der forandrede min hverdag
Lad mig først fortælle om hvordan operationen forløb. Efter en indledende undersøgelse ugen før, hvor øjnene blev målt på kryds og tværs, så var alt klar til operationen, der skulle foregå på laserklinikken på Diakonisesstiftelsen onsdag d. 11 november.
Sacha havde kørt os ind til Valby og var med under hele operationen. Efter halvanden times forsinkelse kom vi ind til øjenlæge Claus Nissen. Efter at have lagt en steril beskyttelse over venstre øje, så gik vi ellers igang med højre øje, hvor jeg fik dryppet diverse væsker i øjet, heriblandt bedøvelse og en spritopløsning der skulle opbløde epitelen, den beskyttende hinde der dækker hornhinden. Ved at indsætte metalbøjler under øjenlågene kunne vi sikre at jeg ikke blinkede med øjet under operationen.

Med noget der mindede om en rund småkageform i miniformat blev området på øjet, hvor epitelen skulle fjernes, markeret ved at trykke den ind på øjeæblet og efterlade et "fint" aftryk.
Dernæst blev vævet skrabet af med et dejskraber-lignende instrument i miniformat. Det var en ubehagelig, men ikke smertefuld oplevelse. Hver gang der blev skrabet væv af, så reagerede mit syn ca. som en bilrude hvor vinduesviskerne fjernede regnvand - bare omvendt! Efter nogle minutter var øjnene nu klar til at blive behandlet med laseren. Jeg lagde mig ned på "operationssengen" med hovedet placeret direkte under laseren.
Jeg blev instrueret i at kigge op i det ene af to laserlys som sikrede at øjets position blev fastholdt. Et tredje laserlys ude i siden målte øjets position på den vertikale akse. Målingerne blev behandlet i real-time og operationslaseren blev automatisk positioneret derefter.
Da laseren gik igang med at skyde begyndte der at lugte af brændt hår, idet hornhinden blev fordampet, ét mμ af gangen. Igen var det lettere ubehageligt, men ikke smertefuldt. I takt med at operationen skred frem blev det sværere og sværere at fokusere på laserlyset, da mit syn begyndte at flyde ud og jeg ikke kunne fokusere. Operationen på højre øje tog ca. 4-5 minutter.
Der blev dryppet igen, en steril beskyttelseslinse blev lagt på øjet og en steril forbinding blev lagt tæt over øjet så det forblev lukket.

Turen var nu kommet til venstre øje og det tog væsentlig længere tid, da jeg af uforklarlige årsager havde utroligt svært ved at holde øjet i ro under laseroperationen. Til sidst blev vi dog færdige, og der blev lagt beskyttelseslinse og en forbinding for venstre øje også. Herefter blev jeg guidet ud til bilen af Sacha og vi satte kursen hjem mod Korsør.
Det var i sandhed en mærkværdig aften, hvor jeg fik lov til at lege blind for en dag. Efter en urolig nat vågnede jeg op næste morgen og fik fjernet forbindingen for øjnene. Mine øjenlåg var nu klistret fuldstændig sammen og det var lidt af en kamp at få dem åbnet.
Mit syn var ikke godt, alt var utydeligt og jeg var meget lysfølsom. Værst af alt havde jeg mistet evnen til at fokusere. Uanset om tingene var tæt på eller langt fra, så var det lige utydeligt. Uden mulighed for underholdning i form af TV, bøger eller computer, så sneglede tiden sig derfor afsted. Sacha havde hentet øjendråber til mig på apoteket og jeg skulle dryppe med tre forskellige mod hhv. smerter, infektion og irritation.
Om søndagen begyndte lysfølsomheden at forsvinde og jeg kunne mærke at jeg begyndte at se gradvist bedre. Tirsdag morgen mødte jeg op i Roskilde for at få fjernet de beskyttende linser, men uheldigvis var det højre øje ikke helet tilstrækkeligt. Jeg måtte derfor vente til torsdag morgen, hvor linserne blev fjernet med en pincet, der blev listet ind mellem linse og øjeæble, for at det nydannede væv ikke blev trukket med af. En meget ubehagelig fornemmelse som stadig kan få mig til at krumme tæer når jeg tænker på det.
Umiddelbart efter linserne blev fjernet var synet dog værre og mere uklart. Jeg fik at vide at der ville gå nogle dage mens øjnene stabiliserede sig. I weekenden var epitelvævet nu helet så meget at jeg kunne læse igen, og mandag var jeg tilbage på arbejde for fuld skrue.

Apropos tilbage på arbejde, så er NovoIT igang med at opføre en ny bygning på nabogrunden til min arbejdsplads. Den nye bygning skal have stor kælder, og i den forbindelse har to store faldhammere (pile drivers) kørt rundt inde på grunden og hamret over hundrede 10 meter høje jernplader ned i jorden som afstivning af fundamentet.

Slam...Slam...Slam...Slam...Slam...Slam...Slam...Slam...Slam...Osv.


De leverer hver især ca. 50.000 Nm med deres 5 ton tunge hammer og en slagfrekvens på ca. 40 i minuttet, og vibrationerne sætter hele vores bygning i svingninger. Op på eftermiddagen har man en rimelig heftig hovedpine... Heldigvis sluttede de deres arbejde i dag.

Jeg skal fortsætte med at dryppe øjnene med flurolon i et par måneder endnu for at forhindre infektion og at øjnene falder tilbage til nærsynethed igen. Det er fantastisk at kunne se klart, og svært at vænne sig til. Hver aften tager jeg mig selv i at skulle stikke en finger i øjet for at fjerne linser inden jeg skal sove, og hver morgen når jeg vågner op tror jeg at jeg har sovet med linser i... Det kommer nok til at tage en rum tid før jeg har vænnet mig helt til det. Synet er endnu ikke 100%, men ifølge Claus Nissen kan der gå helt op til 3 måneder før helingen er komplet. Den 15. december skal jeg til en kontrol hvor vi bla. vil teste hvor godt jeg ser. Det bliver spændende at se om jeg har fået nulsyn.

Golfteam Storebælt 2010
Her til aftes var der spillermøde i GTS regi og i den sammenhæng blev sløret løftet for min rolle i den kommende sæson, hvor jeg skal agere spillende holdkaptajn for tredjeholdet i Kvalifikationsrækken. Kaptajnerne vil fra næste år i samrum med træner Jan Nielsen og sportschef Steen Tinning udtage spillerne til første-, andet- og tredjeholdet fra en stor spillerpulje på ca. 30 spillere. Jeg glæder mig til udfordringen, selvom jeg naturligvis får "last pick" i udtagelse af den bedst mulige sammensætning af spillere til mit hold. I det tilfælde at jeg skulle spille godt nok til at kvalificere mig til andetholdet, så vil sidste sæsons kaptajn Kent Nielsen overtage de praktiske ting i den pågældende spilleweekend.

I et forsøg på at nedbryde de barrierer der har eksisteret mellem førsteholdet og resten af spillerne, vil der i 2010 være træningssamlinger for samtlige spillere hver 14. dag med deltagelse af Steen Tinning. Der arbejdes også på en fælles træninglejr i april for samtlige spillere, for en endnu uspecificeret egenbetaling. Hvor turen kommer til at gå hen og andre detaljer vil følge i de kommende måneder, men jeg håber helt klart på at kunne udnytte muligheden for en intensiv træningslejr med dygtige spillere og trænere, for på den måde at kunne komme i topform til Danmarksturneringen der i år allerede starter i weekenden d. 1-2 maj.

Spilleplanen for næste sæson er i øvrigt netop blevet offentliggjort af DGU:

Førsteholdet starter hjemme mod Sct. Knud og ude mod Svendborg.

Andetholdet starter hjemme mod Skovlunde/Herlev og ude mod Harekær.

Tredjeholdet starter hjemme mod Dragsholm og ude mod Odsherred.

Som den skarpe læser måske har bemærket, så starter alle tre hold på hjemmebane i den første kamp. Det bliver sgu' fedt.
Både første- og andetholdet skal spille foursomes om formiddagen og singles om eftermiddagen, mens tredjeholdet kun spiller 18 huller - en foursome konstellation og fem singler. Jeg tror helt klart at det også kan være med til at skabe noget mere kammeratskab og øge det sociale når alle hold spiller hjemme sammen.
Vi starter indendørstræningen op den første uge i februar, og i dem sammenhæng kan det nævnes at fællesspilsaftalen mellem Korsør Golfklub og Trelleborg Golfklub er blevet fornyet, så vi kan udnytte helårsgreens i Trelleborg henover vinteren. Jeg satser selv på at påbegynde træningen i starten af januar.

Digital farvelade
Forrige søndag udnyttede jeg mit nye syn til at tegne lidt skitser. Motivet var en såkaldt "Nurgle Terminator" inspireret af Warhammer40K. En ond og muteret Space Marine, en fremtidskriger forseglet i en tung Terminator-udrustning, der tilbeder mørke guder, i dette tilfælde Nurgle, guden for sygdom, korruption og fordærvelse. Jeg scannede skitsen og kastede mig derefter ud i en farvelægning med Adobe Photoshop. Jeg har aldrig for alvor forsøgt mig udi den disciplin på det digitale medie, men efter at have støvsuget nettet for guides og tutorials, så gav jeg det et forsøg.


Kør musen over billedet for at se blyantskitsen der ligger bag maleriet.


Jeg er faktisk rigtig godt tilfreds med resultatet, og ser frem til at udvikle min teknik yderligere i fremtiden. Jeg prøver mig lidt frem med en gammel Wacom Graphire tablet pen jeg købte for mange år tilbage, men det er ret så svært at vænne sig til. Med hensyn til farvelægning så foretrækker jeg dog helt klart den digitale fremgangsmåde fremfor acrylmaling på lærred. Det er noget lettere at trykke ctrl+z og fortryde en fed malingstreg i Photoshop end det er i det virkelige liv... Den eneste ulempe er selvfølgelig at man ikke ender op med et flot fysisk bevis på sin formåen i form af et billede. I ovenstående tilfælde tror jeg dog, at Sacha er fint tilfreds med at det ikke resulterede i et billede der skulle op og hænge på væggen. :o)

Jeg håber på at kunne øge min produktion og få lidt mere ny kunst på hjemmesiden i fremtiden, jeg har allerede adskillige halvfærdige værker liggende i skuffen som jeg burde tage og hive frem igen.


Indtil da, hit 'em straight!

- Lars


Kommentarer